Saturday, July 30, 2011

Ambang Ramadhan ,,.

hasil karya; E-ra paSha pada 9:45 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUMM!!!

Sabda Rasulullah s.a.w 
" Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibukakanlah pintu syurga..
& d tutup pintu neraka
serta diikat syaitan "

Riwayat Bukhari & Muslim
" wahai Abu zar,tidak dinamakan seseorang itu berakal jika akalnya tidak digunakan untuk berfikir
& tidak ada usaha yang paling di anggap bermanfaat melainkan berakhlak mulia"

entry kali ini..
e-ra nak kongsikan dengan korang semua..
serba sedikit tentang puasa..
memang semua dah tahu..
tapi e-ra hanya untuk mengingatkan sahaja..

konsep puasa
puasa dari segi istilah : menahan diri dari makan dan minum,dan dari perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai terbit fajar sehingga terbenam matahari disertai dengan niat pada malam harinya

Kutamaan orang yang berpuasa
  1. Allah memerintahkan malaikatnya supaya hanya mencatat hanya kebaikan sahaja dan tidak mencatat kelakuan buruk orang yang berpuasa..
  2. Rasulullah bersabda yang bermaksud :
syurga itu merindui 4 golongan:
* orang yang membaca al-quran..
*orang yang menjaga lidahnya..
*orang yang memberi makan kepada orang yang lapar..
*orang yang berpuasa di bulan ramadhan..

Syarat wajib puasa
  1. Islam
  2. Baligh
  3. Berakal
  4. Bebas dari uzur syarie:
*haid
*nifas
*pitam sepanjang hari
*sakit yang memudaratkan
*perjalanan jauh melebihi 2 marhalah
*tak mampu berpuasa kerana tua/sakit yang tiada harapan sembuh

perkara-perkara yang membatalkan puasa
  • Makan dan minum dgn sengaja..
  • Haid..
  • Muntah dengan sengaja..
  • Memasukkan sesuatu ke dalam rongga terbuka..
  • Pitam sepanjang hari..
  • Gila walaupun sekejap..
  • Murtad..
  • Bersetubuh disiang hari..
  • Melahirkan anak..
  • Mengeluarkan mani dengan sengaja..
Adap berpuasa
  • Tidak meludah berlebihan..
  • Tidak menghabiskan waktu dengan perkara sia-sia..
  • Tidak melihat perkara yang haram..
  • Tidak mendengar sesuatu yang haram..
  • Tidak pergi ketempat maksiat..
  • Tidak boros BERBELANJA ketika BERBUKA..


Ya Allah..berkatilah diriku serta keluarga ku di bulan ramadhan yang penuh kerahmatan dan keberkatan ini..
 
SALAMAT MENYAMBUT RAMADHAN YANG AKAN DATANG..
SEMOGA RAMADHAN KALI INI AKAN LEBIH BAIK DARI RAMADHAN SEBELUMNYA..
DAN MENJADI BERKAH UNTUK UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA..
AMIN!!

salam ambang ramadhan :
 

Thursday, July 28, 2011

join group ni konfem x rugi !!

hasil karya; E-ra paSha pada 5:53 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

weewittttt
fuhhh~
dah berpe lme e-ra x updte blog ni kan3???
hal ini berlaku demikian kerana e-ra tengah busy sekarang..=(

ok x mao citer panjang2..
e-ra just nak promote kat korang semua..
1 group blogger yang kalau korang join..
memang x rugi..
group ape 2????
.
.
.
.
.
.
.

.


.
.
.
.
..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
taraaaaaaaaaaaa.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.

.

or

name pendeknye..

(click2)

ok nak tahu ape syarat2 utk join??

Ini untuk Bloggers di Malaysia sahaja !

Peraturan:
Tak boleh mulut celupar..
Tak ade politik!
Tak boleh buat hal kt Group ni..
Tak boleh kongsi link lucah, blue and whatever sahaja yang berkaitan atau bersekutu dengannye kat wall ni....(termasuk entri blog korang)
and one THING:
Don't mess up with other group members kat sini... ok???
kang abang besar datang melalak x tentu hala kang....

yang penting bagi post atau link yang terbaik kat group ni... and enjoy!!!!

like our page in facebook:
http://www.facebook.com/bloggerz.malaysia

sila la singgah kt blog2 admin..
http://mart-aumi.blogspot.com  - mart
http://simpl3blog.blogspot.com/  - Muhamad Syafiq @ epi
http://nurulhidahyu.blogspot.com/   
http://akulahe-rapasha.blogspot.com/   -E-ra pasha
http://eienrazak.blogspot.com/   
http://cikqielah.blogspot.com/   
http://princessfyha.blogspot.com/   
http://baikpunyerbudak.blogspot.com/
http://suzumushinishiki.blogspot.com/ -dr.cinta 
  
TQ
so amcam???\x kan x nk join???
heheheeh..
ok e-ra chow dulu..
assalammualaikum semua!!

Tuesday, July 19, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER

hasil karya; E-ra paSha pada 8:20 PM 17 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!

holaaa3.
!                                                                             LUNA LANUN !
(click jika nak jugak)

weee~
nak tambah follower jugak???
just click header di atas k..
tarikh tutup
25/7

lirik lagu dalam blog e-ra..| jom karok !!

hasil karya; E-ra paSha pada 8:11 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

ok semalam ramai yang tanya lagu ape yang e-ra gunakan dalam blog e-ra ni..
mesti ade yang x tahu kan??
bagi yang x tahu..
lagu yang e-ra gunakan ialah..

NERA AF9- HATIKU MILIKMU


ok so jom kita karok!!
wee~
ni lirik nya..
enjoy~

Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu
Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya
Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini
Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu
Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku
Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu
Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Monday, July 18, 2011

Aku Blogger Baru La Bang !!

hasil karya; E-ra paSha pada 6:28 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALIKUM!!

Lepak di BANGKU KOSONG™
(click jika mahu join jugak)

nama blogger:
e-ra pasha

nama blog:
akulah e-ra pasha

tarikh mula berblogging:
31/12/2010

entry paling polular:

widget plg bez :
err..emm..floating shoutmix..
rsenye dgn widget ni kite boleh tgk..
kekreativan ssorang itu..
btol x??

widget plg x bez :
widget lilypie..
rasenye macam x de function..tapi e-ra still guna..
haha....

e-ra still baru dalam dunia blog ni..
so kalau ade ape yang kurang sila bagi tunjuk ajar ye..
tq~

heee~ ok dah..
tajuk e-ra copy paste je..
header dah trok..
soalan dh jwb..
mmg dh follow lame..
mmg dah msokkn dlm bloglist..
ok done it!!
jom ikut e-ra post entry ni..
~~~~~~

e-ra nak buat bloglist baru !! ade sape2 yang nk berkolaborasi dgn e-ra??

hasil karya; E-ra paSha pada 3:35 PM 6 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMUUALAIKUM!!!

ok entry kali ni simple je..
e-ra nak ckp..
yang e-ra nak buat bloglist baru..
hal ini berlaku demikian kerana bloglist e-ra 2 sudah bersarang..
so kena di perbaharui lah ye..
hehhe..

so ade sape yang nk berkolaborasi dgn e-ra untuk buat bloglist ni??
e-ra saje2 nk try berduet plk..
inginkan kelainan..
x salah kan??
eheh..

ok jika berminat sila comment di entry ni..
n e-ra akan terjah blog korang..
wee~
jom bergabung dgn e-ra..

Sunday, July 17, 2011

#4 family blogger paling hot 2011

hasil karya; E-ra paSha pada 9:26 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!
oh yeahhhhhh..
entry edisi k-4 ni adlah utk memperkenalkan adk e-ra pulk..
kalau entry seblum ni..
e-ra dah perkenalkan korang..
abg..
kakak2 e-ra..
opah n atok e-ra..
n twins e-ra..
so kali ni e-ra nak kenalkan kat korang smua adk e-ra..
sape kah dia???
jeng3...
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
..
.
cube teka.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
....
.
.
.
.
.
.

...
Mart Aumi
(click untuk ke blog adk e-ra)
yeahhhhhh!!!!
itu diaaaaaaaa adk e-ra..
MART AUMI..
haha finally e-ra ade jgk adk llki..
n
sekarng e-ra dh ade kakak n abg..
yg slme ni e-ra nk sgt..
al-mklomlaa..e-ra kan anak slung..
then 2 brdk je plk 2..
(adk e-ra perempuan)
so e-ra sgt3 bhgie dgn kluarge angkt e-ra ni..
ALHAMDULILLAH~

#3 family blogger paling hot 2011

hasil karya; E-ra paSha pada 3:33 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!
fuhh~
pejam celik-pejam celik..
dah hari minggu kan..
cepat je mase ni berlalu..
hem ok lah ape2 pon selamat hari minggu ye...
ok entry kali ni..
e-ra nak kenalkan blog family member e-ra yang lain pulak..
kakak 1 done!!
abang done!!
opah done!!
now
lain pulk!!

1st ialah..

kakak eien razak

Eien Razak
weeee cun x akk e-ra?? hehehe jgn jelez..
ok so ape tunggu lagi??
jom la g ushe blog akk e-ra..

kakak anyss anyssa

Anyss Anyssa
kalau kakk y ni..
dia tua bulan je nn e-ra
heheh..
tapi kire tua la kan??
ok la..
jom terjah blog akq anyss

atok fizz affi

Ѳωиɛя
tgk!!!
semalam opah..
ni atok pulak..
heehheheh..
weee atok e-ra up-to-date kan??
hehehe..
so jom singgah blog atok e-ra..
click utk ke blog atok e-ra..
twins tyha fatyha

Tyha Fatyha
ok y ni plk twins e-ra!!!
what???
e-ra ade twins???
e-ra ade kembar??????
sejak bile????
ha tu la yang korang x tahu..
dekat family bloggers ni e-ra boleh dpt kembar jgk taw..
ok click sini untuk ke blog kembr e-ra..

tunggu entry selanjutnye~

Saturday, July 16, 2011

#2 keluarge blogger paling hot!!

hasil karya; E-ra paSha pada 5:27 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!
oh yeah!!!
selamat hari sabtu semua..
ok dah bace entry e-ra sebelum ni???
(click untuk bace)

ok seperti yang e-ra janjykan..
entry kali ni e-ra nak kenalkan korang opah e-ra pulak!!
weee~
opah e-ra ni modern wooo..
ade blog!!
hahhah..
sapekan dye??
jeng3.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
sila scroll bawah lagi..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
scroll lagi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaaaa.
.
its me.. >

what???
opah e-ra lelaki???
hey itu gelran jela..
haha..
tapi amcam??
korang ade..
hehehehehe..

ok so tunggu ape lagi???
jom terjah blog opah e-ra!!..weee..
korang cakap cepat nak naik kereta ape..
e-ra sediakan transport untuk ke blog opah e-ra..
haaa baik x e-ra??
pilih cepat..
nak keretaa buatan malaysia??

(click untuk ke blog opah e-ra)

nak naik kerta helang lebuh raya??

(click untuk ke blog opah e-ra)

x nak???
nak yang sport??

(click untuk ke blog opah e-ra)

nak yang ade driver??
ha amek ni..handsome lagi..

(click untuk ke blog opah e-ra)

still x jumpe kereta yang korang nak???
ha amek ni!!!
susah2 bawak 1 kampung k..
aahha

(click untuk ke blog opah e-ra)

hahaha ok done!!
ok tapi jangan lupe pergi ke blog kakak n abang e-ra jgk ekh..
ke blog kakak e-ra
ke blog abang e-ra

ok tunggu entry untuk atok e-ra pulak ye!! hehehhe..tataaa

Friday, July 15, 2011

e-ra ade keluarge blogger paling HOT !!! korang ade??

hasil karya; E-ra paSha pada 8:03 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!!

ape khabar semua..
semoga semua sentiasa sihat dan berada dalam lindungan-Nya..
amin..

keluarge blogger paling hot??
ape 2??
hehehe..
ha pening x??

ok kalau korang nak tahu..
dalam group yang e-ra join iaitu FB Bloggers community of Malaysia..
tengah hot pasal keluarge blogger..
kluarge di sini bukan lah keluarge kandung..
tetapi keluarge angkat..
salah satu tujuan keluarge ini di bina adalah untuk memastikan..
blogger2 lebih rapat antara 1 sama lain..
atau mungkin kita boleh belajar sesama blogger..
n banyak lagi la manfaatnye..

so sekarang..
e-ra dah ade seorang kakak..
seorang abang..
seorang opah..
seorang atok..
hahaha..
tapi mama n ayah x de lagi..
ade sape2 yang nak register jadi mama n ayah e-ra??

dah3..
x nak citer panjang2..
hari ni e-ra nak kenalkn keluarge hot e-ra..

1.KAKAK rara fara

weee..
kakq ni bek owg nye..
blog dye kemas je..
tapi dye dah nak pi sambung blaja lagi..
 jarang la nampk dye on9 lpas ni kot..
so jom ramai2 kite g serbu blog akq rara..

2.ABANG suzumushiniki somenomaitsukshikro

yang ni abg..ABG LONG kwsn FB BLOGGERS COMMUNITY OF MALAYSIA..
(nak sangt..ha amek..heheh)
a.k.a DR CINTA..
e-ra suka bace blog dia entry dye mmg the bez!!
so jemput2 la singgah ye..
lagi???
opah n atok??
hehehe..
opah n atok nanti e-ra update lagi nanti ye..
kalau korang nak tahu sape opah n atok e-ra..
korang kena rajen2 jenguk blog e-ra lah ye..
~tataaa~

Thursday, July 14, 2011

ceritera BFF aku

hasil karya; E-ra paSha pada 7:46 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSLAMMUALIKUM!!

ok hari ni e-ra nk join segment ini pula..
segment: ceritera BFF aku..
nk join jgk??

ok e-ra nak cerite pasal BFF e-ra..
actually name gang/BFF e-ra ialah STILVOLL UNITY..
ni group kitorang di FB>
OR
korang boleh jgk tlg LIKE kn page kitorang..
OR
korang boleh follow blog kitorang >

ok ape sebenarnye stilvoll unity ni??
stilvoll unity adalah sekumpulan BFF!!
haha..
kitorang sengaja creat group ni supaya kitorang x berpish..
then akan lebih rapat..
(kat sekolah dah popular woo group kitorang)

stilvoll unity ade 20 orang ahli..
n ade bbrpe orang admin..
kitorang boleh serasi sebab..
kitorang ade hobi yang same!! (photoshoot)
cita2 yang same!! (bidang perubatan)
study y same!! (pure sains)
impian y same!! (buat studio serbaguna untuk stilvoll unity)
umur same!! (semua 1994)
niat yang same!! (sume nak cari kwan sejati)
penyakit yang same!! (x boleh tengok camera ON!! hahah)

kalau kat sekolah 2..
ramai ckg yang dah kenal group kitorang..
tp kitorang bukan group bikin hal k..
kitorang ni semua klas 1st..so agk ramai la ckgu yg dok memerhatikan..
kerje gila kami??
mase buat homework dlm kelas..
kami akan bikin konsert stilvoll!! haha
n kami x pernah malu utk berphotoshoot..
kami akan buat tmpt 2 cm kmi y pnye..

kitorang selalunye akan keluar same2..
makan2..
jalan2..
karoke2..
n mcam2 lgi la..
kadang kitorang guna baju rasmi kitorang..
nk tengok??
ni ha>

haha sile abaikan model ye..tgk baju je..
lelaki macam 2..pompan macam 2..

ok sekarang e-ra nak tunjukkan senior2 stilvoll unity plk ekh..

1. Stilvoll E-ra PaSha

2.Stilvoll sofa scyha

3.Stilvoll suzerain
4.Stilvoll dyna

5.Stilvoll swift cullen
Stilvoll Swift Cullen

6.Stilvoll ash arm


7.Stilvoll ct echa
Stilvoll Ct Esyah
8.Stilvoll anne
MIo TsUyuko AiEnie

9.Stilvoll mohamad hanif

10.Stilvoll al-lif
Stilvoll Al-lif

11.Stilvoll iz-wan

12.Stilvoll faiz zakwan
Faiz Zakwan 귀여운 소년

ok yang lain 2 junior2 lagi..
hem kami harap kami selalu bersama
n x akan terpisahkan..
event yang wajib kitorang lakukan:
*photoshoot
*celebrte befday ahli stilvoll
*karoke
*shoping

STILVOLL UNITY
STILVOLL COMMUNITY
STILVOLL FC
STILVOLL ONLY!!!!!

hem terlalu banyak kenangan kami bersama..
ianya akan terus menjadi kenangan manis kami semua..

ok dah x tahu nak citer ape lagi..
doakan kami kekal k..
ni pic2 kenangan kami







more picture???
cukop la 2..
line e-ra ngah slow..hhehe
ok bubyee

Wednesday, July 13, 2011

mood : *&^%$#@!

hasil karya; E-ra paSha pada 6:59 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!

mood e-ra sekarang tengah bercampur aduk..
ishhh..
bukan nasi campur ye..
hahah..

ok sekarang e-ra dah ok sikit pasal PLKN 2..
e-ra rase e-ra x de la malang sangat dapat PLKN 2..
yela..
bukan senang e-ra nak dapat kan??
bukan semua orang dapat PLKN kan??

1 hari ni e-ra dapat banyak pandangan daripada member2 semua..
alhamdulillah..
semua cerita kebaikan PLKN..
thankz ye..
n terima kasih yang x terhingga yg komen kat entry e-ra sebelum ni..
itu dah boleh menaikn semangat e-ra untuk ke PLKN..

nanti..
e-ra akan dapt pengalaman..
e-ra akan dapat kawan baru..
e-ra akan dapat kenangan..
eee macam2 lagi la kan??
x pe..
biarlah ade orang kate "AKU BERUNTUNG X DAPAT PLKN"
tapi e-ra nak cakap..
"AKU LAGI BERUNTUNG DAPAT PLKN"

ok dah3..
x mahu nak citer banyak2 lagi
ishh dah 2 hari citer pasal PLKN x abez2!!
pasal PLKN ni mood e-ra dah jadi campur aduk..
grrr~

ape2 pon mintak2 e-ra dapat dekat tempat yg dekat2 je...
kalau ikot hati nak dekat MERSING or PAHANG..
kenape???
heheh ade laaaa..

oh ye sebelum lupe..
esok hari sukan sekolah e-ra..
so SYARIKAT LUCKSMINE HOLDINGS..
(kelab tunas bestari smk laksamana)
akan mengadakan jualan..!!!
so e-ra esok kene kt bahagian jual JAGUNG!!
weee~
JAGUNG2!!! JAGUNG3!!! MARI BELI JAGUNGGG!!
hahahaha
praktis suare..

Tuesday, July 12, 2011

selamat tinggal dunia blog !!

hasil karya; E-ra paSha pada 4:06 PM 19 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

ok hari ni..e-ra x de mood nak banyak2 cakap..
e-ra just nak tunjukkan korang semua gambar ni..
komen lah ye jika berminat..

(click bagi yang belum check)

ha amek3!!!
tgk3..
bukak mate beso2..
k dah bye..

*NOTA KAKI:
siyezly e-ra mmg X NAK,
X MAHU,
DONT WANT,
 pegi PLKN..
bagi yg dah pegi PLKN boleh tlg kongsikan pengalaman dgn e-ra x??
comment sini k..
k chow..
demam sebab PLKN..

SELAMAT TINGGAL DUNIA BLOG..
SELAMAT TINGGAL KAWAN2 BLOG..
SELAMAT TINGGAL BLOG KU..
urrrrrrrrrrghhhhh
unbelieveble!!!!

Monday, July 11, 2011

jom check nama anda sekarang!!

hasil karya; E-ra paSha pada 3:40 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!

halooo3..
entry ni khaz untuk korang yang lahir pada tahun 1994..
(macam e-ra)

nak check name ape sebenarnye nih????
ok check sama ada nama korang ada or tidak dalam senarai Pelatih PLKN 2012..
macam mane caranya??

1.sent khidmat pesanan ringkas (SMS)
PLKN<jarak>SEMAK<jarak>NO KAD PENGENALAN ANDA
hantar ke 15888

2.layari lawan web


ok dah 2 je e-ra nak bagitahu korang..
e-ra lebih prefer korang untuk check guna SMS je..
senang..
x payah susah2 nak cari..
e-ra dah sent dah SMS..
tapi belum ada maklum balas lagi..

*NOTA KAKI: sorang mmber klas e-ra kompom dpt PLKN!!!
hem bez ke PLKN??
entah la..
macam2 yang e-ra dengar..ade kate bez..ade kate x bez..
hopefully e-ra dapt yang terbaik untuk diri e-ra..
AMIN!!!

e-ra kurang sehat..
huk..huk..huk..
so maaf entry ni terlalu pendek..
doa kan demam ni pergi jauh2 ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template