Tuesday, July 31, 2012

snap2 ala KPM !

hasil karya; E-ra paSha pada 10:12 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
tik tok tik tok
jam da menunjukkn pukol 10 malam..

e-ra still lagi tengah study dengan mr jantung hati ni kat cafe..
hari ni teramat sangat excited sebab alhamdulillah pintu hati e-ra dah terbuka sikit dekat 
FINANCIAL ACCOUNTING 1 !!
heeee~ (senyum lebar2)

ishh malas nak membebel panjang2..
so jom tengok pic yg e-ra snap 2 hari lepas..
(baru dapat upload sekarang)

opcoz pic2 ni..
di ambil di KPMBP..
(x tahu KPMBP? pakcik google )

(girls 1 DIA B..standby utk snap pic kelas)

(kami lagi)

(kami bersedia utk snap pic kels yg candid)

(gedik2 snap pic sebelum klas start)

(girl2 satu kelas)

(opppssss..ni 100% candid..kurang hasam amek pic x bg isyarat!)

Segmen Raya Sakan : Teka Juadah Raya!!

hasil karya; E-ra paSha pada 6:27 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
sesape yg berminat bole terus tekan banner di atas ye..
hadiah sangat lumayan! (bole buat duet raye)..

tamat:
5 ogos 2012


JAWAPAN:
biskut batang buruk..

betol x? 
hahahaha..


Thursday, July 26, 2012

teman mr jantung hati study !

hasil karya; E-ra paSha pada 10:26 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
hollaaa~
selamat malam semuaaaa..
heeee rasenye da lame e-ra x updte blog ni kan??
al- maklumlaa keadaan yg teramat sangat sibuk sekarang ni..

so malam ni e-ra study dgn mr jantung hati..
(tapi e-ra x study ape pon..dok sibuk type entry ni ade la)

kesian tengok dekat mr jantung hati..
macam susa sangt jek nak buat assment dye tu..
(x pe2..e-ra bg support dari tepi ye cik abg syg..heheh)

muke2 ketat dan pelik pon di pamerkan mr jantung hati..
so nak tengok x muke budak dip logistic sem 5 buat assemnt mcm mane?
(shhtttt~ snap dalam diam)
 ok see..
ade budak cute tudung puteh sebok2 interframe..
hahahahah..

*sila abaikan budak cute itu yer~

Saturday, July 21, 2012

kelebihan berpuasa

hasil karya; E-ra paSha pada 6:33 AM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra


Nabi saw bersabda, "Setiap amalan baik anak Adam adalah untuk dirinya, setiap kebaikan digandakan dengan sepuluh kali ganda bahkan sampai seratus kali ganda. Allah berfirman; kecuali puasa; ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya. Sungguh dia telah meninggalkan syahwatnya, makannya dan juga minumnya demi Aku. Untuk setiap orang yang puasa ada dua kegembiran; kegembiraan ketika berbuka dan kegembiraan ketika bertemu Allah. Perubahan bau mulut orang yang berpuasa lebih baik bagi Allah di bandingkan wangian kasturi". (HR Bukhari dan Muslim). 

Nabi saw bersabda, "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir". (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa ialah ketika dia berbuka." (HR Ibn Majah)

Nabi saw bersabda, "Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit".(HR at-Tirmizi)

Nabi saw bersabda, "Bukanlah puasa yang sebenar orang yang hanya tidak makan dan tidak minum, puasa yang sebenar adalah orang yang tidak melakukan perbuatan dan perkataan yang lagha (sia-sia) dan tidak bercakap perkataan yang keji." (HR Hakim, Ibnu Hibban dan Baihaqi)

Nabi saw bersabda, "Apabila seseorang berpuasa, maka janganlah dia mengucapkan perkataan yang kotor dan jangan pula bertengkar. Sekiranya dia dimaki oleh seseorang atau diajak bergaduh maka hendaklah dia berkata: "Sesungguhnya saya sedang berpuasa." (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang tidak meninggalkan cakap bohong dan berkelakuan buruk ketika berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah, baginya hanya lapar dan dahaga sahaja.” (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda,, "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan sungguh-sungguh beriman dan ikhlas kerana Allah semata-mata, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang terdahulu".(HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah pintu yang disebut Pintu Rayyan. Semua orang yang berpuasa akan memasukinya pada hari kiamat dan tidak dibenarkan sesiapa pun selain daripada mereka memasukinya. Lalu dikatakan: "Di manakah orang yang berpuasa?" Lantas mereka pun berdiri dan tidak ada seorang pun yang dapat masuk selain orang yang berpuasa. Apabila sekalian orang berpuasa telah masuk, maka ditutuplah dan tiada seorang pun yang dapat memasukinya." (HR Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Umamah ra, Aku bertanya kepada Rasulullah saw, "Tunjukkan aku satu amalan yang membolehkan aku masuk syurga". Rasulullah saw bersabda: “Hendaklah kamu berpuasa, tiada lagi yang seumpamanya”. (HR Ibn Hibban)

Nabi saw bersabda, “Puasa adalah perisai yang akan melindungi seseorang daripada api neraka”. (HR Ahmad)

Nabi saw bersabda, “Tidak ada seorang hamba yang berpuasa sehari di jalan Allah kecuali Allah akan menjauhkan dia dengan api neraka dengan jarak tujuh puluh tahun perjalanan”. (HR Bukhari dan Muslim)

Thursday, July 19, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan =)

hasil karya; E-ra paSha pada 10:45 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
dah tahu tarikh untuk berpuase tahun ni??
meh tengok ni..



ok tu saje untuk malam ni..
tq coz reading =)

Tinggal Tanda Tanya

hasil karya; E-ra paSha pada 10:00 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
jom layan lagu ella!
walaupon dah lama tapi kalau denga sesekali sedap jugakkn??
jom layan~

Lirik Lagu Tinggal Tanda Tanya - Ella

Mengapa aku Yang Terakhir
Dibias Berita Cintamu Padanya
Adakah Kita Tak Serupa
Serasi Bersama Tinggal ku Tertanya

Senyumku Yang Dulu Kau Puja
Hilang Mekarnya Di Senjakala
Permata Kau Memilih Kaca
Hingga Meledakkan Hati Yang Setia

Di Depanmu aku Dijagamu Dia
Di Matamu aku Di Hatimu Dia
Siang dan Malamku Terusan Bertanya
Sampai Bilakah Engkau Dengannya

Bila Bulan Berubah Warna
Mimpi Ngeri Menjadi Nyata
Sekali Kuucap Cinta Untuk Selamanya
Namun Kau Cuba Untuk Menduga Asmara
Kau Tahu aku Kan Terus Setia

Adakah Kita Tak Serupa
Serasi Bersama Kuterus Tertanya

Lirik Lagu Tinggal Tanda Tanya - Ella @ Lirikami


Tuesday, July 17, 2012

pelajar + kad metrik

hasil karya; E-ra paSha pada 10:40 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
kad metrik??
korang semua mesti la tahu kan ape itu kad metrik?
(bukan kad untuk pelajar metrik)
kad ini juga dikenali sebagai kad pelajar..


fungsinya adalah untuk memamerkan ID pelajar..
selain untuk memudahkan urusan kolej/universiti..

namun..
ade segelintir pelajar yang enggan memakai kad metrik tersebut..
(dah buat cun2 tak nak pakai pulak dah)
ramai yang beranggapan kalau pakai kad metrik ni..
nampak skema..semak..or rimas..
tapi kalau pada e-ra..
pemakaian kad metrik menampakkan kita sebagai seorang pelajar..
dan lebih smart kan?


menurut peraturan kolej e-ra:


1.7 KAD PELAJAR/KAD MATRIK
1.7.1 Pelajar adalah tertakluk kepada peraturan-peraturan berikut
bagi penggunaan dan/atau pemakaian Kad Pelajar / Kad Matrik:
(a) Setiap pelajar mestilah mempunyai kad pelajar / kad
matrik dan memakainya semasa berada di kolej.
(b) Kad pelajar / kad matrik hendaklah dipakai / disemat di
bahagian dada serta mempamerkan nama dan gambar
pelajar.
(c) Sebarang pindaan oleh pelajar pada kad pelajar / kad
matrik adalah menjadi satu kesalahan dan dianggap tidak
sah.


so e-ra memang kena pakai pon..
tak susa kan?
ok sila abaikan tudung yang senget di situ ye.. =P
hahaha..

ape2 pon..
e-ra nasihatkn korang untuk pakai kad metrik korang ye..
x susa pon kan?
malah memudahkan semua pihak =)

Sunday, July 15, 2012

roomate baru yang satu kepala~

hasil karya; E-ra paSha pada 6:40 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra

entry ni saje2 era tulis tok kenalkn roomate e-ra..


ok tu roomate e-ra..
satu bilik 4 orang..
2 orang johor..(termasuk e-ra)
seorang perak
seorang lagi sarawak
macm2 bahasa e-ra belajar disini..heee
dyorang mmeng bez!

Naturactor : rase nak cuba jugak!

hasil karya; E-ra paSha pada 6:34 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
hallo~

dah lame kan era x updte blog ni..
habis berhabuk..

ok back to the topic..
ape tu naturactor?
ia adalah sejenis bedak asas..
alaaa yg macam ala2 foundation jugak tu..
(yang perempuan tahu la kan?)

e-ra tahu produk ni pon daripada roomate baru e-ra..
menurut keterangan dia..
produk ni sangat bagus..
ok sangat..
sebab bile pakai sekali jek terus cun! (ye ke? haha )

e-ra pon dah try da bedak tu..
ok!
sampai mr jntung hati e-ra cakap..
e-ra pakai make up..heee~
(kembang sekejap)

1) NATURACTOR COVER FACE - Harga: RM 40/pc


Packaging from JAPAN.



Packaging from CHINA.


APA KEBAIKKAN NATURACTOR COVER FACE?

kandungan cover face:
minyak jojoba (jojoba oil)
beras (rice)

1) Minyak Jojoba memang terkenal dengan fungsinya untuk melembap. So, dengan adanya ingredient ni, Cover Face mampu membantu untuk menghidratkan kulit, menjadikan kulit lebih lembut, dan cantik berseri.

2) Cover Face ni jugak adalah rice based powder, so ia menyerap minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kulit, menyeimbangkan kelembapan kulit agar tidak berminyak, menghasilkan kulit yang bebas dari keradangan dan jerawat.

3) Kombinasi dua ramuan di atas mampu menghasilkan kulit yang lebih sihat, lembut dan berseri.

4) Cover Face juga terkenal sebagai ''moist powder foundation'' - yang bertindak sebagai bedak asas dan pelembab. Sambil menjadi foundation (menutup cela di muka), ia juga bertindak sebagai pelembap pada kulit.

5) Bertindak sebagai pelindung dari sinar UV, menjadikan kulit tidak mudah gelap (act as sunblock too)

6) Tidak menutup pori2 di muka, ringan, tidak melekit, tidak bertompok2 apabila dipakai.

7) Bertindak sebagai 3-dalam-1 foundation; sebagai bedak asas, pelembab, dan juga sunblock.




2) NATURACTOR SUMMER CAKE (FOUNDATION)- Harga : RM 40/pc




The first foundation berbetuk bedak!

Buat yang tak sukakan foundation yg melekit? tidak suka foundation berbentuk cecair? Lebih gemar menggunakan foundation berbentuk bedak/powder?

NATURACTOR Summer Cake (Foundation) adalah IDEAL utk anda..
Foundation yg berbentuk powder ini berupa seperti compact powder, sgt portable, tidak melekit dan sesuai bg mereka yg selalu berpeluh :)

Didatangkan dalam 5 tone warna (sama seperti Cover Face foundation)
#630 : very fair skin (chinese skin)
#642 : very fair skin (malay skin)
#643 : fair skin (malay skin)
#650 : medium skin (typical malay skin)
#670 : for concealer

3) NATURACTOR PRESSED POWDER- Harga : RM 40/pc




Bagi mereka yg kurang gemar menggunakan loose powder, sekarang anda mempunyai pilihan yg lebih baik! Ianya lebih compact, mudah dibawa kemana2, dan yg paling penting, menjadi finishing make up yg cukup sempurna!

Terdapat dalam 4 tone warna

#430 : pinky shade
#441 : very fair skin (chinese/very fair malay skin)
#451 : medium skin (typical malay skin)
#470 : white-blue-ish shade/concealer

4) NATURACTOR SILKY LUCENT POWDER- Harga : RM 40/pc

NATURACTOR Silky Lucent Powder, 25g
#31 - untuk kulit cerah (Chinese skin)
#41 - untuk kulit melayu cerah (Fair Malay skin)
#51 - untuk kulit sawo matang/medium (Typical Malay skin)

5) TENNIFER LIQUID MILK (SUNBLOCK)- Harga : RM 55/pc


45 ml, SPF 30

6) NATURACTOR SKIN CARE ( pre-order required) - Harga : RM 43/pc
  • facial clean
  • soap
  • facial foam
  • nourishing pack
  • facial freshener
  • Essence lotion
  • Moist skin lotion
  • Moist Milky lotion
  • Moist skin cream
  • Night cream

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template