Friday, September 23, 2011

Adab berhias diri

hasil karya; E-ra paSha pada 1:48 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALIKUM..

hollaaaa3..
selamat hari jumaat semua..
e-ra harap korang semua berada dalam keadaan sihat selalu..
(uhuuk3..e-ra pulak yang demam)

ok3..
back to our topic today..
"ADAB BERHIAS DIRI"

e-ra bukan lah nak kate yang care e-ra berhias diri ni betul 100%..
tapi same-same lah kita saling 
mengingatkan antare 1 sama lain ye =)

Maksud berhias diri
penjagaan anggota badan,cara berpakaian,
memakai bau-bauan atau barang perhiasan dan sebagainya.

Adab berhias diri
*Mengamalkan amalan mandi dalam kehidupan seharian.
*Sentiasa menggosok gigi dan bersugi.
*Menyikat rambut supaya kelihatan kemas.
*Memotong kuku.
*Memakai pakaian menutup aurat.

Sebab masih terdapat orang yang tidak menjaga kekemasan diri.
*Tidak menghayati ajaran islam yang sebenar.
*Menganggap menjaga kekemasan diri sebagai suatu yang remeh.

Garis panduan adab berpakaian menurut islam.
*Berniat untuk menzahir dan mensyukuri nikmat Allah swt.
*Bukan bertujuan berbangga diri.
*Tidak jarang yang menampakkan aurat.
*Tiadak menyerupai pakaian upacara agama bukan islam.

Amalan berhias diri yang dilarang 
*Memakai emas dan sutera tulen bagi lelaki.
*Berpakaian berlawanan jantina.
*Menyambung rambut.
*Membuat tatu.
*Pembedahan anggota badan bagi tujuan KECANTIKAN.

Sebab masih terdapat umat islam yang berhias diri tidak mengikut syariat.
*Terpengaruh dengan faktor persekitaran/fesyen barat/media
*Naluri ingin nampak cantik.
*Jahil tentang hukum/kurang pengetahuan agama.

Hikmah beradab dalam berhias diri.
*Disukai Allah swt dan manusia
*Menjauhkan diri daripada kehinaan.
*Menjaga maruah diri dan agama.
*Mendapat pahala kerana menzahirkan nikmat Allah swt.

DILARANG!!!

(membuat tatu)

(tutup aurat ke mcm ni??)

(jangan buat sanggul tinggi2)



*NOTA KAKI:
e-ra harap dengan entry ni same-same lah kite untuk memperbaiki
care berhias diri kite ye..
sesungguh nya manusia itu tidak sempurna..
tetapi berusahalah untuk menjadi sempurna..(mengikut kemampuan diri)~

JUMPA DILAIN ENTRY..
TERIMA KASIH SUDI MEMBACA~
ASSALAMMUALAIKUM

Wednesday, September 21, 2011

wordless wednesday..

hasil karya; E-ra paSha pada 10:34 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!

(click untuk gambar2 yang lain)

LOKASI:
jeram,kota tinggi johor

Tuesday, September 20, 2011

wajah baru tanpa BOTOX!!!

hasil karya; E-ra paSha pada 10:37 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

bagi e-ra jerit kejap bole??
fuhh~!
test-2..suare era sedang di test..
E-RA DAH ABEZ TRIAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yeeeaaaaaaa
alhamdulillah..
mudah-mudahan keputusan yang akan era dapat cemerlang..
AMIN!!

ok berbalik pada topic entry..
err..
WAJAH BARU TANPA BOTOX????
macam mane 2???
korang semua mesti dah terpikir nak try kan??
heee..actually 
BLOG E-RA SUDAH BERUBAH WAJAH~
alhamdulillah...
BLOG E-RA BERUBAH WAJAH TANPA SUNTIKAN BOTOX YE!!!
heehhe 100% hasil kerja e-ra..
ribuan terima kasih..
kepada semua yang banyak membantu e-ra..(ape yang e-ra merepek ni?)
n tak lupe juga kepada
MR.JANTUNG HATI..
yang setia memberi sokongan dan semangat
untuk e-ra edit blog ni..
(abez e-ra mngamuk coz x dpt cari code!! haha naseb bek ade mr.jantung hati..)
tQ ye~!

taraaaaa>


ok x????
heee..
ade beberape perubahan yang e-ra buat..
ade yang e-ra tambah ade jgk yang era buang..(wt semak je)

1. e-ra tukar layout
e-ra rase layout e-ra sebelum ni agak serabut..
so e-ra pon tukar..

2.e-ra tambah float button 4 sosial network..
e-ra tengok side kiri blog e-ra macam agak kosong
so e-ra tambahkan button2 ini..
untuk nampak x kosong..

3.e-ra tambah slide image
heeee~
kalau yang ni saje2 je nak tarok..
sebab sis lyssa tarok..e-ra pon nak jugak..
kehkehkeh :D

4.radio on9 : frenzy.fm
ok..widget ni yang paling e-ra suka!!!
radio on9..
so sekarang pengunjung2 blog e-ra tidak hanya mendengar 1 lagu sahaja..
malah byk!!
dah namenye radio kan..
mestilah ade DJ!!
hee..so bile DJ on air..korang boleh REQ lagu..
dan KOMPOM di terima!!!
x percaya??
try la ye..
heee..
so..lepasni korang boleh la lepak2 kat blog e-ra sambil dengar radio~
bezzz wooo radio ni!!!
memang terbaik!!!!

5.e-ra delte beberapa widget
OK..
E-ra dah delete.. widget2 yang agak mengganggu tumbesaran blog e-ra..
kehkeh..
actually widget2 2 x diperlukan..
so better e-ra delte jla kan??
btol x??
(jwb btol je)


....................................................................
ok..
2 je..perubahan yang e-ra buat..
actually e-ra dah banyah ubah blog ni..
tapi e-ra ubah sikit2
err perasan x?? ehehehe..

fuhhhhh~! so sekarang e-ra nak teruskan berblogging..
cee waaahh bersemangat nak berblogging dengan blog wajah baru~

tataaaa..
jumpa di lain entry!!
assalammualaikum

*NOTA KAKI:
comment sikit bole?? heee tQ

Sunday, September 18, 2011

"SLW 2nd Giveaway"

hasil karya; E-ra paSha pada 6:57 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

! //salwaismail's
(click jika berminat)

mangsa tag:

tutp:
20/9/2011

Saturday, September 17, 2011

MEGA GA by syikin+nadhirah

hasil karya; E-ra paSha pada 5:46 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!!

holla3..
semangat e-ra sudah kenbali untuk join GA!!!
so jom tengok GA ape yang berjaya menarik minat e-ra untuk join??

ni haa....




syarat2nye???

mangsa tag yang paling bertuah:

tarikh tamat??
1/11/2011

Thursday, September 15, 2011

Mari promosi blog dengan segmen Blog Gempak

hasil karya; E-ra paSha pada 6:08 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

http://4.bp.blogspot.com/-v5uWjXJU2OM/TcLfiMOLdSI/AAAAAAAAAPk/L1ZLeVdhZvo/s1600/cz.jpg
(click jika berminat)

"blog saya gempak..jom singgah..."
kalau dah singgah~ kompom nak singgah lagi~

Wednesday, September 14, 2011

#2 wordless wednesday

hasil karya; E-ra paSha pada 6:38 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!


~baju same~

wordless wednesday..

hasil karya; E-ra paSha pada 6:36 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!


~photoshoot~

mari belajar BIOLOGY dengan e-ra lagi !!

hasil karya; E-ra paSha pada 5:52 PM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM~
selamat petang semua..
korang ingat lagi x? dulu e-ra selalu buat entry pasal biology kan??
haha ok3..
memandngkan esok e-ra nak trial paper biology..
so..ari ni e-ra nak kongsikan dengan korang semua ilmu serba sedikit tentang ape yang e-ra belajar dalam biology..
so same2 lah kite belajar ye..
heheh

ok tajuk yang kite akan belajar pada hari ini ialah..
REPRODUCTION~

MENSTRUAL CYCLE
    
a monthly reproductive cycle in a female
-consists of 4 stages:
(i) menstruation
(ii) follicle development
(iii) ovulation
(iv) thickening of endometrium

Hormones Produced
-FSH -- stimulates follicle development
-LH -- ovulation,growth of follicle , corpus luteum formation , oestrogen & progestetrone releases

Day 1 -5 
Menstruation

Day 5 - 12
FSH increases when release of new follicle
Oestrogen start increases slowly,repairing the endometrium
progesterone decreases
LH only secretes on Day 12

Day 14
Ovulation
LH reaches the peak LH

Day 14
---(13,14,15,16,17)
corpus luteum formed

Day 15-21
Progestrone increases , preparing for implantation
inhibit FSH & LH (no folllicle development)

Day 22-28
(a) If fertilisation occurs , progesterone level is remaning high (PREGNANT or MENGANDUNG)

(b) No fertilisation leads to 2nd menstrual cycle.


FEMALE REPRODUCTIVE SYSTEM

-each ovary is connected to Fallopian tube / oviduct

-the funnel- like opening of the tube is called frimbriae due to the finger-like structure

-this feathery fringe is lined with cilia , which collect the ovum when it is released from ovary

-oviducts open into the uterus/womb

-uterus is a muscular wall with 5cm wide and 8cm long

-consists of smooth muscle (myometrium) and lining wall aka endometrium

-cervix, a ring of muscle

-vagina,opening of the vulva (muscular tube)

-vulva,opens to the outside of the body

-the vulva consists of two folds of skin , the labia majora & labia minora

-enclosed within the labia is the small erectile tissue called clitoris (equivalent to the penis)

-sensitive and swell with blood when sexually stimulated

Vagina fluid can kill sperms if there is no semen from the penis during sexual intercourse.
MALE REPRODUCTIVE SYSTEM
Testosterone , sex hormone produced by testes.
Gonad is the reproductiove organ which is testis for male and ovary for female.

Vas deferens is sperm duct.
Epididymis connnects to a sperm duct called the as deferens.

Male Reproductive System
-each testis is an oval shape,about 5cm long
-each testis is divided up to many compartments called lobules
-each lobules contains a number of tightly coiled tubes called semiferous tubules
-within semiferous tubules , it contains sertoli & interstitial cells
-semiferous tubules are lined up with germinal epithelial cells,where gametogenesis (spermatogeneseis) takes places
-semen is fluid contain alkaline fluid , lubricant and nutritive substances together with sperms

oleh sebab e-ra belajar biology dalam bahasa inggeris..
so e-ra bagi yang bahasa inggeris lah ye..
heheh..
bagi yang x paham..
boleh guna khidmat pakcik GOOGLE TRANSLATE ye..

ok lah..
e-ra nak study tajuk2 lain pulak..
wish me luck ye untuk paper bio esok..
semoge ape yang e-ra kongsikan ni..
dapat menambah pengetahuan sedia ade korang ~
~salam~

Tuesday, September 13, 2011

tanda2 cinta datang dan pergi

hasil karya; E-ra paSha pada 7:21 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!!

holla3..
e-ra nak mintak maaf sangat2 sebab dah lama sangat e-ra x update blog ini..
seperti yang e-ra dah bagitahu kat korang semua..
e-ra tengah trial..
so maaf lah ye..
jarang update ini blog..

ok berbalik pada tajuk entry e-ra pada hari ini..
e-ra nak kongsikan pendapat e-ra tentang..
TANDA-TANDA
HADIRNYA CINTA..
DAN..
PUDARNYA CINTA~
weee~ sedap jugak kan kalau buat tajuk entry..
tapi dah tertaip..malas nk delete..heehe..

TANDA-TANDA CINTA MULA TUMBUH
*Kepale asyik teringat kat DIA je..
*Tak sabar nak tengok muke dia..
*Asyik tengok henfon je..tkot die msg kite x persan..
*Jeles tengok ade perempuan/lelaki lain conteng wall FB die..walaupun kawan die!!
*Bile boring2 try tengok2 pic die..
*Call die..alsn nk tnye khabr..padahal rindu nak dengar suare..
*Sebok nak comment status die jugak..bile nampak orang lain comment..padahal JELEZ!!
*Hari2 jenguk FB die..kononnye nak tawu update terbaru..
*Cakap x sakit..padahal sakit..just x nak buat dia risau..
*Selalu maafkan die..walaupun dia banyak buat salah..

TANDA-TANDA CINTA DAH PUDAR/X SETIE LAGI!
*Macam2 alsan kalau ajak keluar..
*Asyik busy 24 jam..
*Jawab henfon slow2..tkot kite denga..bile tanye.."ayah/mama/adek/kakak/nenek yang call"
*Salah sent mesej..tp die bagi alsan saje je..memang nk bagi kat kite..
*Nak balas mesej pon susah..
*Mula tipu2..
*Rasa malas nak layan die..
*Mula nak try ayat orang lain !!
*X jeles lagi..walaupon kite dah panncing supaye die jelez..
*Rase macam dah x de feel kalau dengan dia..

teeetttttttttttttt..
tu diaa..
10 tanda2 adenye cinte..+10 tande hilangnye cinte..

bagi yang memiliki 10 tande2 memiliki cinta..
alhamdulillah..
e-ra ucapkan tahniah..
semoga cinta kalian kekal selamanya..

bagi yang memiliki 10 tande2 hilangye cinta + x setia lg..
berubahla..
jangan di kenang lg..
kalau die dah x nak kite..buat ape kite nk terhegeh-hegeh kat dye..
btol x??

tapi ape2 pon..
itu hanyalah pandangan e-ra..
setiap orang memiliki sudut pandangan yang berbeza2..
tidak kiralah apa pun itu..
tapi apa yang pasti..
semua yang berlaku itu sudah di gariskan olen yang maha kuasa..
semoga kita semua mendapat yang terbaik untuk diri kita..
AMIN~

~sumber gambar: mukabuku~

Saturday, September 10, 2011

Saya blogger awesome,anda???

hasil karya; E-ra paSha pada 8:24 PM 4 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!
http://4.bp.blogspot.com/-v5uWjXJU2OM/TcLfiMOLdSI/AAAAAAAAAPk/L1ZLeVdhZvo/s1600/cz.jpg
(click untuk join)

"Saya blogger awesome sebab.....


saya boleh update di mana sahaja..
dan bila sahaja..
update sambil makan+tidur+termenung+berlari+mandi+dan byk lagi..
haha anda boleh???
(hiperbola btol)

Thursday, September 8, 2011

CONTEST: raya merdeka oleh LL

hasil karya; E-ra paSha pada 5:02 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM!!

haloooo..
e-ra nak join contest ni plk..
actually e-ra tengah busy sekarang ni..
tapi tibe2 nk join contest ni plk..
hehe

(click jika berminat)

raye??
merdeka??
 err..
e-ra pilih raye!!!!!! hehe..

ucapan raye >
salam aidilfitri..
maaf zahir dan batin!! 
e-ra mohon ampun dan maaf kepada semua insan yang 
mengenali diri e-ra..
0-0 yek =) hehe

ucapan merdeka>
selamat menyambut hari kemerdekaan..
semoge negara kite terus maju..
dan tetap dengan konsep 1 Malaysia..
MERDEKA!!! heee..

mangsa tag:

Wednesday, September 7, 2011

wordless wednesday..

hasil karya; E-ra paSha pada 6:36 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
ASSALAMMUALAIKUM..


* 1 syawal..
baru sempat update sekarang =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template