Friday, October 18, 2013

hasil karya; E-ra paSha pada 10:43 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra


trial by iera_pasha on GoAnimate

Wednesday, September 4, 2013

wordless wednesday

hasil karya; E-ra paSha pada 7:12 AM 2 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 


nota kaki:
sangat comel!! tp x smue ade muka comel mcm ni kan??..
 bersyukur jela sebab ade muke yg sempurna walaupun muke kite biase2 je..-)

Tuesday, September 3, 2013

Jom kawen!

hasil karya; E-ra paSha pada 8:39 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 
selamat malam pembaca blog sekalian =)

malam ni e-ra nak share sikit kat korang semua mengenai KURSUS KAHWIN..
kenapa e-ra nak share?
1. sebab e-ra tiba2 di wajibkan ambil kursus tersebut di kolej tempat e-ra belajar..
2. saje kongsi ilmu sikit..

mungkin ade di antra korang semua kan yang tertanya-tanya..
*perlu ke kursus kawen bagai ni?
*tak boring ke? kan denga ceramah..
*diorang ceramah pasal ape je?

dah terlanjur e-ra cari2 information pasal tu e-ra pon nk share la sikit yang mana e-ra dapt tu kt korang..
 cekidout!

PENGENALAN
  • Di Malaysia terdapat 2 jenis kursus perkahwinan diperkenalkan kepada semua warganegara. Bagi masyarakat Islam Kursus Pra Perkahwinan adalah Diwajibkan bagi pasangan ya g ingin berumahtangga. Manakala bagi masyarakat bukan Islam, ianya boleh dibuat pilihan samaada menghadiri Kursus Pasca Perkahwinan atau tidak perlu.
  • Bagi masyarakat Islam, Kursus Pra Perkahwinan yang wajib dihadiri sebelum mendirikan rumahtangga biasanya dilaksanakan oleh Jabatan Agama tempat masing-masing atau dilaksanakan oleh badan-badan swasta yang telah diberi tauliah oleh Jabatan Agama. Pengisian bagi kursus ini telah ditentukan oleh Jabatan Agama dan para peserta akan dibekalkan dengan modul Kursus Pra Perkahwinan Islam dari Jabatan Agama.
  • Bayaran akan dikenakan kepada peserta kursus bagi proses penyediaan buku modul, sijil dan lain-lain.

APA YANG DI BENTANGKAN DI DALAM KURSUS?
  • Kursus ini dapat member pendedahan awal alam perkahwinan kepada peserta yang ingin berumahtagga.
  • Kursus ini juga dapat memberi panduan kepada peserta tentang cara menguruskan proses perkahwinan daripada permohonan pernikahan hingga ke hari pernikahan.
  • Para peserta juga akan diberi panduan bagi mempersediakan diri untuk menghadapi alam perkahwinan dan tanggungjawab membentuk sebuah keluarga serta menguruskannya.
  • Kursus ini juga memberi panduan bagi menghadapi konflik dalam rumahtangga dan cara mengatasinya dengan berkesan.
so macam menarikkan?
banyak input yang kita akan dapt nanti..
kite pergi ni bukan semata-mata untuk kawen ok! kalau sekadar nak menambahkan ilmu pengetahuan pon ok jugakkn?
at lease kalau orang yang dah kawen mintak pendapat kita or etc kite tahu la ape yang kite nak buat kan?

info lanjut dan sumber : http://www.ikbnpg.gov.my/


psssstttt..kate nye orang johor wajib yer? so jom ramai2 pergi..heee.. 

e-ra dpat harge student RM80 ..ok la kan?

(sebelum tu jangan lupe isi borang dulu yerr =)

nota kaki:
nak pergi bukan bermakna gatal ok!! KEWAJIPAN~

Pou simple giveaway by chirp-chirp

hasil karya; E-ra paSha pada 1:06 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
(click untuk menyertai)

ok dh tgk banner pou2 yg comel tu?
segment ni sng je..
sbb tu e-ra berminat nk join ..
cara untuk sertai mudah je..
korang boleh reffer blog penganjur (click banner)..

tarikh tamat:
1792013

ok ni gambar pou e-ra -->
comel x?
heeeee ok e-ra bela dye da lame..sebb tu da tue macam ni k..heeee..
kenape taik dye banyak? sebab comel kot..warne warni haha

tag:

Sunday, September 1, 2013

segmen banjirkan folower by memey

hasil karya; E-ra paSha pada 6:12 PM 4 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 
(click banner untuk terbang ke blog penganjur)

selamat petang kepada semua pembaca sekalian..
e-ra dah lama x join segment2 sebegini dan tetibe rase tergerak hati nak join segment yang di anjurkan penganjur (blog penganjur comel sgt kot..hihi)..

JUMLAH FOLLOWER:
1297

tag:

tu je kot..so jom join ramai2!!!
tarikh tutup:
14 disember 2013

nota kaki:
siape yg dh singgah or follow tinggalkan jejak di entry ini yer..insyallah e-ra balas budi korang balik =)

Wednesday, August 28, 2013

Aidilfitri 2013 - KPM Bandar Penawar

hasil karya; E-ra paSha pada 10:03 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 
selamat hari raya!!!

seperti yang kita sedia maklum..
kebiasaanya pada bulan syawal ini ramai yang mengadakan majlis sambutan hari raya kan?
contohnya institusi pendidikan, sektor awam dan swasta. Boleh di katakan semua akan mengadakan majlis bagi menyambut aidilfitri. 

oleh itu, kpmbp juga tidak ketinggalan untuk mengadakan majlis sambutan hari raya..
pada tahun ini, tema majlis adalah tradisional dan masquerade.
ape itu masquerade? alaa yang topeng2 tu..
sebenarnya, sambutan aidilfitri ini banyak memberi manfaat kepada semua orang..
antaranya:

1. Mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama kita.2. Memberi peluang kepada orang bukan islam untuk merasai makna aidilfitri.3. Memperkenalkan juadah hari raya.

so tak salah kan kalau kita mengadakan sambutan aidilfitri?
tetapi jangan lah terlalu berlebihan atau membazir..

jom usha gambar sambutan aidilfitri 2013 di KPMBP (tempat iera study)..

pertandingan bilik tercantik
(bilik iera)

(ok..muke sngt gelap mase tu..sila abaikan)

nota kaki: jumpe di next entry ye =)

header tajaan lagi

hasil karya; E-ra paSha pada 9:21 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
selamat malam pembaca blog sekalian =)

apa khabar? sihat semua?

alahamdulillah.. e-ra dapat sponser header lg..
dan terima kasih banyak kepada empunya badan yang sudi sponser header walaupun e-ra dah tak aktif berblogging..

tadaaaaa>
(header baru e-ra)

lawa tak? simple tp nice kan?
rasenye tu je kot untuk entry kali ni..
just nak berterima kasih kepada tuan badan (lain kali buatkan lagi yer..hehe) 

nota kaki:
kekok naktulis entry

Saturday, July 13, 2013

13 perkara wanita perlu jaga !

hasil karya; E-ra paSha pada 9:11 PM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
selamat berbuaka puasa semua..
hari ini sudah hari k-3 kita menjalani ibadah puasa..
namun e-ra nak kongsikan sedikit article yang e-ra baca tadi pada semua pembaca blog ini..

entry ni khas untuk wanita..tapi kalau yang lelaki nak tahu pon bole jgk..
sekadar untuk pengetahuan semua..


1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) 

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.) 

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.) 

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu. 

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

haaa!
so jom semua kaum wanita kita jaga apa yang kita ada..
kerana dirimu begitu berharga~ heeee..

Tuesday, July 9, 2013

Gegata?

hasil karya; E-ra paSha pada 8:52 AM 0 000 orang nak tahu rahsie e-ra
gegata?
pernah tahu apa itu gegata?
pernah mengalami gegata sampai anda rasa takut dengan badan sendiri?
(hehe..)

lebih kurang macam gini la :
(bukan badan e-ra ok! )
e-ra pernah!
malam tadi tiba2 terkena penyakit yang orang sebut "gegata",,
pada mulanya hanya terasa gatal atau miang pada badan yang menyebabkan e-ra menggaru..namun 2-3 jam selepas itu satu badan e-ra menjadi merah dan bengkak..
(takut tgk badan sendiri dah macam isi ketam kena rebus)

masalah terjadi mungkin berpunca daripada beberapa faktor...
tp!!
jangan takut dan jangan panik, ada ubatnya..
so jom e-ra kongsikan ilmu yang e-ra dapat kepada pembaca semua..

Dalam istilah perubatan, keadaan ini dipanggil urticaria.
Kebiasaannya keadaan ini akan pulih sendiri apabila punca alahan ini dijauhi atau dielakkan. Ia juga boleh dirawat dengan antihistamine.

Pada asasnya, ia boleh dibahagikan sebagai akut dan kronik.
1) Akut = kurang daripada 6 minggu.
2) Kronik = tempoh minimum 6 minggu dan keatas

Punca utamanya boleh disebabkan oleh alahan dan bukan alahan. Dan bahan kimia disebalik kejadian ini adalah histamine yang dihasilkan oleh badan kita. Bahan ini akan menyebabkan salur darah mengembang dan pembengkakan tisu disekeliling tempat tersebut. Bahan ini juga yang akan menyebabkan kegatalan.

Simptom-simptom
1) Kulit membengkak, merah, pelbagai saiz dan bentuk.
2) Gatal dan kadang-kadang sakit.
3) Dermatographism. Kulit akan membengkak jika digaru.
4) Biasanya bengkak akan surut dalam masa 24 jam, tetapi akan berlaku pada bahagian badan yang lain.

Punca-punca atau penyebab

1) Makanan
2) Ubat
3) Sentuhan kepada allergen
4) Sengatan
5) Bisa binatang
6) Radiocontrast
7) Jangkitan
8) Sejuk
9) Tekanan pada bahagian badan
10) Cahaya matahari

Rawatan

1) Elakkan agen alahan tersebut. Jika anda alah pada sebarang makanan, jauhi makanan tersebut. Jika alah pada sejuk, getah, rantai daripada emas atau perak, elakkan daripada memakai barangan tersebut.

2) Antihistamine seperti piriton, cetirizine, loratadine ataupun steroid seperti prednisolone.


Maklumat diatas adalah sebagai panduan. Anda haruslah berjumpa dengan doktor anda untuk mengesahkan diagnosis dan memberikan ubat yang sesuai.

sumber : drhassanbasri.blogspot.com

Sunday, July 7, 2013

e-ra kembali weyh!!!

hasil karya; E-ra paSha pada 11:18 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 
selamat malam semua..
apa khabar pembace blog sekalian???

weeee~ kini dengan rasminye e-ra kembali menulis blog ..

mesti korang semua tertanya-tanyakan kenapa e-ra ni macam chipsmore..
kejap ada..kejap x da..

jom bace Q&A dlu..
1) kenapa e-ra dah lama menyepi?
= sebab e-ra terlampau sibuk dengan study ni..

2) kenapa e-ra x tulis blog langsung?
= sebab e-ra tiba2 hilang mood untuk berblogging..

3) kenape e-ra tetibe nak start blogging balik?
= sebab e-ra rindu kan dunia blog..haha

emmm rasenye itu je kot.. x de lain..(ok bajet retis)

so insyaAllah start daripada sekarang e-ra akan cuba untuk memulihkan balik blog e-ra yang dah bersarang sampai pembaca nak masuk pon takot..hahaaa..

#nota kaki:
nantikan entry e-ra yang lain..
(rase kekok nak tulis blog)

Saturday, March 2, 2013

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??

hasil karya; E-ra paSha pada 6:12 PM 3 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 weeeeeee~
ade contest!

ok t-shirt yang e-ra pilih adalah:
(ok x? e-ra pilih design ni sebab gambar dye paling besar dan tempat yang sangat strategik)

SIZE: L

Saya suka Salju Creative kerana produk-produk Salju Creative ada 3 SC!! Sangat Creative, Sungguh Cantik dan Super Cermat!!

ok e-ra rase tu jela kot slogn e-ra..pendek,ringkas tp memberi kepastian yang produk dari salju creative memang terbaikkkkkkkk!

TARIKH TUTUP PENYERTAAN
31 MAC 2013

SEKIAN, TERIMA KASIH
^,^
*dah follow n like..
*banner di side bar bhgian bawah2 ye =)

Monday, February 4, 2013

Mini GiveAway: Bangkitkan Pesonamu

hasil karya; E-ra paSha pada 7:37 PM 6 000 orang nak tahu rahsie e-ra
 
 
  klik je banner kalau nak join..
or korang boleh click <sini!!!>

tarikh tutup: 11 Februari 2013


Syarat-syarat penyertaan:

1. Wajib FOLLOW blog fiqa, klik bawah ini untuk follow:

2. Mesti LIKE FANPAGE fiqa. Klik SINI. DONE!

3. Buat satu entri bertajuk:
"Mini GiveAway: Bangkitkan Pesonamu"
DONE!

4. Copy banner di atas ini dan link kan ke SINI.
DONE!

5. Nyatakan hadiah yang paling anda mahukan, kalau nak tulis sebab musababnya pun lagi fiqa suka. :)


1x Avon Perfume: Be Fun Body Spritz 100ml.. kot..
heheee.. 
 
alasan --> *sebab memang nak beli perfume AVON tp belum berkesempatan..
*sebab yang lain macam e-ra tak perlukan..
*belum pernah try perfume "BE FUN BODY SPRITZ".. tu yang gatai nak try..wangi tak ek?
*kalau dapat perfume ni boleh jimat sikit kan? hee~
*lastly, sebab name die best.. rase2 kalau tgk drpd name die macam fresh je bau die..  

6. Okay bila dah siap, post kan entri anda di kotak komen entri ini.

DONE!




Tuesday, January 15, 2013

Domain free sape cepat die dapat!!

hasil karya; E-ra paSha pada 11:54 PM 1 000 orang nak tahu rahsie e-ra
selamat malam untuk semua pembaca blog ku ini..

ok straight to the point, 
korang perasan tak e-ra dah tukar domain sendiri.. 
weee~ best taw..

alhamdulillah e-ra ade brite baik untuk korang semua..
ade orang nak bagi DOMAIN FREE!!!
x nak ke??

Asiahost Advance Tech
(orang atas tu yang sponser)

bak kata beliau:
" Kami berbesar hati ingin memaklumkan bahawa kami telah menerima lanjutan dari progam yang kami laksanakan sebelum ini sebanyak 1500 kuata domain yang berakhir dengan .my. kali ini kami akan memberikan lagi 2000 kuata secara percuma kepada mana-mana warga Malaysia yang berumur 18 sehingga 45 tahun terutama kepada blogger di Malaysia. Untuk maklumat anda, domain .my dijual dipasaran dengan harga RM120.00 dan dalam progam yang dianjurkan oleh 1MYID ini anda hanya perlu membayar yuran tahunan pada tahun ke-2 dan tahun seterusnya RM20.00 sahaja. ".

ape yang korang perlu buat???? check availablelity domain yang korang nak..
guna app bawah ni>

Domain:
then bile domain yang korang nak tu dah ade/ boleh korang gunakan..
korang bole tros ikot step yang die bg k..heeee..
still x paham??
korang bole rujuk

< SINI !!!! >

yeaaa!!! we done it!!!
gud luck korang..
jom same2 tukar domain.. bile lagi nak dpt free kn??
tq ASIAHOST =)

*tak paham jgn malu tnye ye..e-ra x makn org.. heheeee~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template