Thursday, April 14, 2011

Khasiat Daun Peria Madu Gelugor!! x pernah dengar?? jom bace!!

hasil karya; E-ra paSha pada 7:16 PM
ASSALAMMUALAIKUM readers semua!!!!
ok entri kali ni e-ra nak membincangkan mengenai..
KHASIAT DAUN PERIA MADU GELUGOR!!!!
haa???
what??????
korang x pernah dengar????
hahahah..
e-ra pon x pernah dengar sebenarnye..
binatang ape entah 2..
haha..
actually hari ni..
e-ra nak kongsikan dengan korang semua pasal ni>
1.khasiat daun jambu batu.
2.Daun peria ubati kurap!!
3.Madu lebah atasi sakit mata..
4.hilangkan sakit tekak dgn asm gelugor..
banyak kn yg e-ra nk kongsikan???
so sebab 2 la tajuk entri ni jadi macam 2^^ hahah..
ye laaa
kalau nak list kan semua payah pulak kan..
nanti pnjang menjela mengalahkan entry pulak..

1.Khasiat Daun Jambu Batu.
ok..sape tahu khasiatnye angkt tgn!!!!
haah..
1st of all korang semua ni tahu x jambu batu yg mane 1???
yelaa al-mklomlaa..
zaman dh berubh,dunia dh maju..
haha
haa 2 ^^ jambu batu..
tapi yg e-ra nak citer khasiatnye ni DAUN JAMBU BATU..
haaa itu diaaaa daun jambu batu..
daun ni boleh mengubati sakit perut..
CARAnya: ambil beberapa helai daun jambu batu yg msh muda(pucuk),
kunyah bersama garam dan telan airnya..
insyallah sakit perut akan beransur pulih..

2.Daun peria ubati kurap!!
ekh salah!!!
ni SAMBAL PERIA!!!!
hahah..
haa baru betolllll!!!!!
2 daun peria ye abg2 akk2..
daun peria boleh digunakan untk mngubati kurap..
aiiyooooo..
haha..
CARAnya: ambl beberpa helai daun peria & cuci hingga bersih..
ramaskan daun itu & gosok pada bahagian yg kurap..
lakukan selalu sehingga kurap tersebut diyakini 100% hilang..

3.Madu lebah atasi sakit mate..
yeahhhh madu ni ade mcm2 kebaikan kn??
mmg semua orang dh tahu..
tapi tahukan korang yg madu juga boleh atasi sakit mate????
haaaa..
CARAnya: cuci mata dgn air bersih,
titskan beberapa titik madu lebah ke dalam mata,
pejamkan mata utk seketika,
& selepas itu cuci mata korang,
lakukan 2/2 kali sehari & mata korang akn pulih seperti biasa..
haa..
so bagi sesape yg mngalami masalah mata berair or mata merah boleh cuba ni k..

4.Hilangkan sakit tekak dengan asam gelugor..
korang ade masalah sakit tekak?????
jgn risau e-ra ade pnyelesaianye!!
hahaha..
mudah je..
x pyh kluarkan duit byk2..
nk tgk pic asam gelugor???
ni dia>
aaippp!!!
ni tom yam!!!
hahha..
actually asam gelugor digunakan untk memask tomyam jgk taw!!!
ha ni gambar asli asam gelugor yg masih berada d pokok..
haa yg ni plk..asm gelugor yg selalu kite jumpe kt almari dapor mama kite..
CARAnya: Ambil beberapa kepng asm gelugor & di bakar hingga hangus.
kemudian tumbukkan ia & gaulkan dgn sedikit air sirih.
kemudian sapukan pada tekak..
(sapukan pada tekak??mcam mne?? minom je kot!! haha)
haaaa so..
bagi artist2/penyanyi2 di luar sane..
yg selalu sakit tekak 2..
cube try cara ni..
jimat skit duitkan..

*NOTA KAKI: sumber/info di ambil dari mama e-ra sendiri..



4 000 orang nak tahu rahsie e-ra:

kambeng.karbonat on April 14, 2011 at 8:11 PM said...

hah.boleh try ni,tgh dok sakit mata ni. :D ari 2 pegi kat doktor,boleh lak dia cakap "ni ada kaki binatang tertinggal dalam mata kamu". nk tergelak dengar.HAHA

E-ra paSha on April 14, 2011 at 8:49 PM said...

wahahahahah..binatang ape plk dahhhh..plik2 je la kk ni

kambeng.karbonat on April 15, 2011 at 12:05 AM said...

xtahu la,dia cakap ada kaki tertinggal.ke doktor 2 buat lawak?tapi dia xgelak pon.hehe

E-ra paSha on April 15, 2011 at 5:32 AM said...

haha abez kk x gelak ke dnga dye ckp cm uh..haha tp x kn la dokter nk wt2 lawk kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template