Sunday, October 9, 2011

FAVICON...

hasil karya; E-ra paSha pada 1:38 PM
ASSALAMMUALAIKUM!!!

holla2!!!
selamat hari ahad semua..
wee~! pejam celik2 dah hari ahad kan??

yahooooo..
ari ni e-ra dah tukar FAVICON untuk blog e-ra ni...
heee..
ape itu favicon???
ok favicon 2 macam ni..>

ok yang e-ra highlgt kn 2 la favicon..
sebelum ni..
e-ra pakai favicon free je..
hee sebab malas nak buat..
tapi tibe2 hari ni terajin pulak nak buat..
ni favicon e-ra kalo di besar kan>>

hee ok x??
ok la kan??
yela..buat x sampai 5 minit. (malas betul)

korang nak jugak??
ok meh e-ra ajarkan..
senang je..

step 1: korang buat lah dulu favicon yang korang nak..
buat ringkas je..jgn pnjng2..
dan kalo boleh buat huruf 2 besar2..biar nampak..
favicon ni era buat guna photoscape je..

step 2: msokn pic korang 2 kat dlm mane2 tmpt simpn pic/vdeo..
kalo era..era msokn kat dalam photobucket je..

step 3: DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>TICK EXPAND WIDGET TEMPLATE

step 4: tekan ctrl+f secrh code :

</head>

step 5: copy code ni pulak k :

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> 

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

paste code tersebut di ATAS code yang korang serch tadi..

step 6: korang preveiw..then kalo x de masalah..
korang SAVE je!! heeee~

*yang warna biru 2..korang boleh tukar  dengan url gmbr yang korang dah masokn kat photobucket n etc 2 ye..amek yang DIRECT LINK..  

"SELAMAT MENCUBA"

0 000 orang nak tahu rahsie e-ra:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

akulah E-ra paSha*_* Copyright © 2012 Design and Graphic by E-ra Pasha Template